Atgal

Birželio 14-ąją Šiauliuose bus minimos 79-osios trėmimų pradžios metinės

2020 m. birželio 14 d., sekmadienį, Šiauliuose bus minimos 79-osios trėmimų pradžios metinės – atmintina Gedulo ir vilties diena. Svarbiai dienai paminėti skirti renginiai prasidės nuo birželio 12 d., o birželio 14 d. šiauliečių lauko erdvėje lauks tradicinis Gedulo ir vilties dienos minėjimas ir Visuotinė tylos minutė. Šią dieną Šiaulių miesto žmonių laukia ir kiti organizuojami renginiai – virtuali atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“, šv. Mišios ir koncertas po jų.
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.
Renginiai nemokami.


1941 m. birželio 14 d. Lietuvoje prasidėjo masiniai trėmimai į Sibirą, todėl šią dieną vis prisimename su skausmu ir minime kiekvienais metais. Lietuviai per prievartą buvo tremiami krovininių traukinių vagonuose, turėjo iškęsti nepalankias gyvenimo sąlygas, bet jų nepalaužė begalinis tikėjimas ir viltis. Ši diena visoje Lietuvoje – ne tik gedulo, tremtyje žuvusių lietuvių atminties, pagerbimo, bet kartu ir vilties diena. Šiais metais organizuojami minėjimo renginiai žmonėms vėl leis prisiminti ir pagerbti masiškiausių trėmimų Lietuvoje aukas, paminėti šią skaudžią, labai svarbią atmintiną dieną.

Birželio 14 d. 11.50 val. Šiauliuose prie geležinkelio rampos prasidės Gedulo ir vilties dienai skirtas minėjimas.Visas minėjimas bus filmuojamas ir transliuojamas tiesiogiai Šiaulių kultūros centro „Facebook“ paskyroje.Renginio metu bus giedamas Lietuvos valstybės himnas, padedamos atminties gėlės ir uždegamos žvakės, lauks ir Šiaulių skautų tunto narių pasirodymas.

Vėliau, 11.59 val., Visuotine tylos minute bus pagerbtos okupacijos aukos.„Minėdami Gedulo ir vilties dieną,kviesime visus, norinčius parodyti pagarbą tremtyje žuvusiems lietuviams, ateiti prie geležinkelio rampos ir padėti atminties gėles ar uždegti žvakes.Renginio metu bus užtikrinamas ir ribojamas žmonių srautas, nesusidarys spūstys ir nepažeisime Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatytų reikalavimų“, – sako Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė.

Pasibaigus minėjimui, visų norinčių dalyvauti šv. Mišiose, kurios vyks 12.30 val. Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje (Aušros takas, 3), lauks autobusas. Katedroje 14 val. vyks Šiaulių miesto koncertinės įstaigos „Saulė“ organizuojamas koncertas „Svajonė sugrįžti namo“. Nemokamą koncertą miestiečiams dovanos Šiaulių kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Vilhelmas Čepinskis) ir solistė Vaida Genytė (sopranas).

Susiklosčius nepalankiai situacijai dėl koronaviruso pandemijos, „Misija Sibiras“ organizatoriai nusprendė tremtinių ir politinių kalinių vardų ir likimų skaitymoakciją „Ištark, išgirsk, išsaugok“ perkelti į virtualią erdvę.Akcija vyksbirželio 14 d.virtualioje platformoje www.birzelio14.lt, kurioje bus galima išvysti tiesioginę transliaciją ir visų užsiregistravusių dalyvių skaitymus. Į virtualius skaitymus yra vykdoma išankstinė registracija, todėl visi norintys dalyvauti akcijoje yra kviečiami užsiregistruoti adresu www.birzelio14.lt. Minėjimo dieną programoje „Skype“ bus vykdomi vaizdo skambučiai. Prasidėjus nuotoliniams skaitymams,skaitovamsbus pateikiami tremtinių vardai, pavardės ir jų likimai.Virtualūs skaitymai, kaip ir anksčiau, vyks nepertraukiamai, į juos bus įtraukta Lietuvos visuomenė – skaitovai vienas po kito prisijungs į tiesioginį eterį. Norintys stebėti virtualią akciją, bet neturintys galimybių, kviečiami į Šiaulių vyskupijos Pastoracinį centrą (Tilžės g. 186). Čia 13–18 val. bus rodomi skaitymai.

Gedulo ir vilties dienos minėjimui skirtų renginių Šiauliuose bus daugiau. Birželio 12 d. Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinyje, Chaimo Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74), vyks pirmasis ciklo „Susitikimai parodoje „Kovo 11-oji: laisvės istorijos liudijimai“ renginys, taip pat laukia autorės Birutės Žymantienės knygos „Kryžių sodininkas Mečislovas Jurevičius“ pristatymas. Šiaulių kultūros centro „Facebook“ paskyroje iki birželio 14 d. bus viešinami ir skaitomi laiškai iš Sibiro. Šiauliečių laukia ir įvairios parodos.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, el. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt.

Visa renginių progama čia.



Atnaujinta: 2020-06-18 14:37