Atgal

Gedulo ir vilties dieną Šiauliuose pagerbti tremtiniai

Birželio 14 d. Šiauliuose minėtos 79-osios trėmimų pradžios metinės – Gedulo ir vilties diena. Atmintiną dieną lauko erdvėje vyko tradicinis Gedulo ir vilties dienos minėjimas, Visuotine tylos minute buvo prisimintos ir pagerbtos okupacijos aukos.


Prie geležinkelio rampos prasidėjo Gedulo ir vilties dienai skirtas minėjimas, kuris šiais metais buvo filmuojamas ir transliuojamas tiesiogiai Šiaulių kultūros centro „Facebook“ paskyroje. Renginio metu Lietuvos valstybės himną giedojo ne tik Lietuvos skautijos Šiaulių skautų tunto narės, bet ir susirinkusieji.

Šiauliečiai, minint Gedulo ir vilties dieną, Visuotine tylos minute pagerbė okupacijos aukas, parodė pagarbą tremtyje žuvusiems lietuviams. Padėti atminties gėles ir uždegti žvakes pakviesti Šiaulių kultūros centro liaudiškų šokių grupės „Vajaunas“ (meno vad. Romualdas Laugalis) nariai. Šią skaudžią, bet labai svarbią dieną pasirodymus dovanojo Lietuvos skautijos Šiaulių skautų tunto narės: Elzė Urbietytė ir Paulina Juškaitė. Žodį tarė Lietuvos Respublikos Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė.

Pasibaigus minėjimui, Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje vyko šv. Mišios. Po jų, 14 val., nemokamą koncertą „Svajonė sugrįžti namo“ dovanos Šiaulių kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Vilhelmas Čepinskis) ir solistė Vaida Genytė (sopranas).

Šiaulių vyskupijos Pastoraciniame centre 13–18 val. bus rodoma tremtinių ir politinių kalinių vardų ir likimų virtuali skaitymo akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“. Tiesioginės transliacijos metu virtualioje platformoje www.birzelio14.lt šiauliečiai galės išvysti visų į akciją užsiregistravusių dalyvių skaitymus. Virtualūs skaitymai vyks nepertraukiamai, į juos bus įtraukta Lietuvos visuomenė – skaitovai vienas po kito prisijungs į tiesioginį eterį ir skaitys pateiktus tremtinių vardus, pavardes, jų likimus.

Rolando Parafinavičiaus nuotr.




Atnaujinta: 2020-06-18 14:35