Atgal

Šiaulių kultūros centras buria muzikos entuziastus: junkitės prie „Būgnų rato“!

Rugsėjį Šiaulių kultūros centre veikti pradėjo Perkusijos studija, o jos meno vadovas, grupės „Bix“ būgnininkas, žinomas perkusininkas Gintautas Gascevičius jau veda užsiėmimus „Būgnų ratas“. Dar tik pirmas savaites skaičiuojanti studija spėjo suburti būrį muzikos entuziastų ir kviečia prisijungti norinčius mokytis, jaučiančius ritmą ir siekiančius bendruomenės jausmo bei buvimo harmoningoje aplinkoje. Studijos meno vadovas sako, kad „Būgnų ratasׅ“ yra atviras visiems – jame kuriama bendruomenė, kurioje jaučiamasi laisvai.


Gintautas Gascevičius – šiaulietis, kompozitorius, būgnininkas, perkusininkas, audioperformansų kūrėjas ir atlikėjas, daugeliui jis pažįstamas kaip legendinės grupės „Bix“ narys. Gerai visoje Lietuvoje žinoma grupė kadaise savo muzikinį kelią pradėjo Šiauliuose – pirmasis pasirodymas 1987 m. vyko Šiaulių kultūros centre, tuomet vadintame Šiaulių kultūros rūmais, o vėliau, laimėjusi konkursą, grupė repetavo kultūros rūmų rūsyje. Šiais metais žymus būgnininkas sugrįžo į renovuotą Šiaulių kultūros centrą – Gintauto Gascevičiaus Perkusijos meno studija įsikūrė toje pačioje patalpoje, kur anuomet savo veiklą pradėjo ir grupė „Bix“.

„Labai džiugu, kad į atnaujintą Šiaulių kultūros centrą po daugelio metų grįžo Gintautas Gascevičius ir, dalindamasis savo neįkainojama patirtimi, gali mokyti mūsų miesto žmones. Naujai įkurtai Perkusijos studijai buvo perkami profesionalūs muzikos instrumentai, tokie kaip džembės, būgnų komplektai bei kiti perkusiniai instrumentai. Stengiamės plėtoti meninę ir kultūrinę veiklą, stipriname ir puoselėjame mėgėjų meną, todėl džiaugiamės galėdami šiauliečiams pasiūlyti naujų užsiėmimų, į kuriuos kviečiame muzikuoti naujus narius – ne tik jaunimą, bet ir vyresnio amžiaus žmones“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Pagrindinė „Būgnų rato“ idėja – tai bendruomenės, kurioje susirinkusieji groja, sukūrimas. Žmogus, grodamas būgnais, jaučia ritmą, o kompanijoje jis turi galimybę mokytis ne tik iš kitų, bet ir iš savęs. Mokymasis vyksta žmonių būryje, pasitelkus veidrodinį, kritinį mąstymą. Užsiėmimų vadovas akcentuoja, kad studiją lankantiems žmonėms labai svarbus bendruomeniškumo jausmas. Į studiją kviečiami visi šiauliečiai: čia laukiamas kiekvienas žmogus, vertinantis bendravimą, muziką, ritmą ir bendruomenę.

Būgnas – archajiškas instrumentas. „Būgnų ratas“ – tai ne tik užsiėmimo pavadinimas. Susirinkusieji į užsiėmimus iš tikrųjų jungiasi į instrumentų ratą, todėl pavadinimas turi ir tiesioginę prasmę. „Mūsų instrumentai yra viduryje, o susitikimų metu vyksta jų mainai, kiekvienas atėjęs žmogus gali pasiimti kitų žmonių instrumentus, su jais susipažinti bei groti. Taip žmogui yra sudaromos galimybės išbandyti naujus instrumentus, kurių jis niekada nelietė, su kuriais negrojo, bet visuomet tai svajojo padaryti. Žmonės keičiasi, mainosi, dalijasi įvairiais instrumentais – iš Indijos, Pietų Amerikos ir kt. Ritmų, patirčių, pojūčių energetinė apykaita čia tampa labai stipri. Sudarome realias galimybes išbandyti tai, ko galbūt niekada nebuvo galima išbandyti, o tai – džiugu“, – sako Gintautas Gascevičius.

Muzikantas atskleidžia, kad jam labai svarbu, jog atėję žmonės jaustųsi laisvai, patogiai ir atsipalaiduodami leistų vystytis sau pačiam bei atlaisvintų šalia esančiuosius. Tad visi norintys šiauliečiai kviečiami į uždarą mini sistemą, į tašką, kuriame galima ateiti ir pasijungti į ritmą.

Jau nuo rugsėjo mėnesio programos užsiėmimai „Būgnų ratas“ Šiaulių kultūros centre vyksta trečiadieniais 18 val. Atvykusių į užsiėmimus žmonių jau lauks studijoje esantys instrumentai, tačiau, jei yra noras ar galimybė – galima atsinešti ir savo. Nors šiuo metu Perkusijos studijoje yra susikūrusi tik viena grupė, tačiau ateityje jų žadama ir daugiau: nauji nariai kviečiami į grupinius užsiėmimus arba individualias pamokas.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė, mob. +370 671 42 889, el. p. deimante.baciule@siauliukc.lt.

Rolando Parafinavičiaus ir Vilmos Sungailės nuotr.




Atnaujinta: 2020-09-17 14:12