Atgal

Kalėdiniu laikotarpiu Šiauliai kviečia šviesti kartu

Šiauliuose jau sklando Kalėdų dvasia – praeivių akis džiugina įžiebta Kalėdų eglė, šventiškai papuoštos Prisikėlimo aikštės ir skvero prie Šiaulių miesto savivaldybės erdvės. Šviesti kartu su miestu ir prisidėti prie geros nuotaikos skleidimo bei kalėdinės atmosferos kūrimo kviečiami ir jo gyventojai.

Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.


Šventiniu laikotarpiu šiauliečiai kviečiami tapti Kalėdų dvasios mieste kūrėjais ir prisijungti prie kalėdinės puošybos akcijos. Skelbiama iniciatyva skleisti šviesą, šilumą, džiaugsmą ir optimizmą aplinkiniams, puošiant savo namų ar darboviečių langus šviečiančiomis dekoracijomis ir girliandomis. Siekiama, kad papuošti langai žiemos vakarais išėjusiesiems pasivaikščioti sukeltų šypsenas, primintų Kalėdų džiaugsmą, užkrėstų švenčių laukimu.

Tuos, kurie nuspręs prisidėti prie iniciatyvos, Šiaulių kultūros centras kviečia įamžinti savo puošybos procesą ir pasidalyti savo idėjomis su kitais. Iki gruodžio 21 d. Šiaulių kultūros centras lauks nuotraukų arba vaizdo įrašų, kuriuose galima pamatyti, kaip ruošiamasi šventėms: kaip puošiami langai, kokios dekoracijos gaminamos. Vaizdinę medžiagą šiauliečiai kviečiami siųsti el. p. info@siauliukc.lt, laiške būtinai nurodant savo vardą ir pavardę.

Šiaulių kultūros centro feisbuko paskyroje vyksta balsavimas už gražiausias puošmenas, o skelbiamo konkurso nugalėtojai bus apdovanoti „Šiauliai šviečia“ atributika. Daugiau informacijos apie konkurso sąlygas čia: https://bit.ly/3qj2RWg.

Pagrindinės miesto erdvės kalėdiniu laikotarpiu taip pat šviečia. Prisikėlimo aikštėje sužibusi pagrindinė Kalėdų eglė šiais metais stebina šiauliečius – kasdien keičiamos eglės puošmenų spalvos. Švytinti Kalėdų eglė skleis jaukumą ir kels šiltus prisiminimus iki pat sausio 15 dienos. Kartu su žaliaskare Prisikėlimo aikštėje šių metų miesto šūkį #ŠiauliaiŠviečia puikiai atspindi ir šviečiantys objektai, girliandomis papuošti medžiai ir aikštėje esančios apžvalgos aikštelės siena, o fotografuotis kviečia šviečiančios fotosienos, skatinančios įkūnyti Kalėdų Senelį, Angelą ir kitus žiemiškus personažus.

Žmonių lankymui atidaroma Prisikėlimo aikštėje esanti apžvalgos aikštelė, kurios viduje galima apžiūrėti fotografo Edvardo Tamošiūno ir skulptoriaus Alvido Paškausko kūrinius, pasakojančius praeities ir dabarties dvasia bei simboliais persipynusią Šiaulių miesto istoriją. Užlipę į viršuje esančią apžvalgos aikštelę, šiauliečiai gali pasigrožėti nuostabia šviečiančios aikštės panorama. Pastate galima lankytis antradieniais–sekmadieniais, švenčių dienomis nuo 12 val. iki 17 val.

Tradiciškai aikštėje veikia ir Kalėdų paštas, kuriuo mažieji šiauliečiai gali namie parašytą laišką išsiųsti Seneliui Kalėdai. Vėliau kiekvienas vaikas, nurodęs savo adresą, gaus Senelio Kalėdos atsakymą.

Šiauliečiai pasigrožėti gali ir šalia Prisikėlimo aikštės esančiu skveru, kuriame akį džiugina tradicinė prakartėlė, atvaizduojanti biblinį įvykį – Jėzaus Kristaus gimimą. Šiuo metu joje įkurdintos gipsinės Marijos, Juozapo, piemenų ir avių statulės, o vėliau ją papildys ir paties Jėzaus Kristaus statulėlė.

Skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės šiais metais ypatingą Kalėdų atmosferą kuria ir dailininko Giotto 13 amžiuje sukurtų freskų, vaizduojančių šv. Pranciškaus Asyžiečio gyvenimo scenas, tūrinės reprodukcijos. Freskas taip pat galima apžiūrėti neišėjus iš namų – tereikia mobiliuosiuose telefonuose parsisiųsti nemokamą programėlę „Locatify SmartGuide“ ir iš sąrašo pasirinkti kelionę „Atgyjančios Giotto freskos“. Mobiliojoje aplikacijoje pateikta vaizdinė, garsinė ir tekstinė informacija pristato kiekvienos freskos turinį, suteikiama galimybė paveikslus apžiūrėti chronologine tvarka.




Atnaujinta: 2020-12-09 14:57